Show Review – Airbourne Melkweg 15 oktober 2019

Een Australische hardrock band opgericht door twee broers waarbij de muziek bestaat uit pure Rock ‘N’ Roll. In eerste instantie denken we dan aan AC/DC. Maar wie even 40 jaar veder kijkt komt uit bij Airbourne. Ondertussen al geen nieuweling meer in de muziekwereld. 15 oktober 2019 heb ik ze voor de tweede keer live mogen mee maken, en het blijft één van de meest energieke acts die ik heb gezien.

Zoals genoemd wordt Airbourne dus vaak geassocieerd met classic rock artiesten zoals AC/DC, Motörhead en Status Quo. Wat opzich helemaal niet vreemd is, zo hebben ze op hun Breakin’ Outta Hell LP speciaal een nummer geschreven voor frontman Lemmy Kilimister van Motörhead wegens zijn overlijden in 2015. Ook speelt de band tijdens hun shows korte stukken van AC/DC nummers, ze komen er zelf dus helemaal voor uit. En dan toch wordt het wel eens als kritiek beschouwd. Maar waarom? Zij geven deze muziek door aan een nieuwe rock generatie. En bovendien, sterk vergeleken worden met grote Rock ‘N’ Roll namen is toch een fantastisch compliment?

Toen ik ergens in 2012 zocht naar artiesten die sterk beïnvloed werden door AC/DC kwam ik terecht bij Krokus, Rhino Bucket en dus ook Airbourne. Waarbij Airbourne toch al gouw naast AC/DC mijn favoriet werd.

Net als twee jaar geleden speelt Airbourne dus weer in de Melkweg. Wij stonden toen vooraan tussen de crowdsurfers, circlepits en al die andere drukkerijen. Opzich hartstikke leuk allemaal, maar dit jaar heb ik toch maar besloten om bovenaan te staan, om de band toch eens wat aandachteerlijk te beschouwen.

Eenmaal begonnen met de openingsnummers Raise The Flag en Too Much, Too Young, Too Fast verkeerde de band al direct in geweldige staat. En ook het publiek ging wederom helemaal te keer.

Het nieuwe nummer Burnout The Nitro werdt daarna gespeeld en was voor mij nog compleet nieuw. Bovendien komt hun nieuwe LP Boneshaker over twee weken uit!

Tijdens de solo van Girls In Black besloot frontman Joel ‘O’ Keeffe een gitaarsolo te geven op de schouders van een roadie midden in het staanveld tussen de zwetende fans. Een standaard act wat bij iedere show gebeurt, maar het blijft zo waanzinnig goed. En wederom weer een knipoog naar AC/DC.

Bij het spelen van It’s All For Rock ‘N’ Roll kwam er een Motörhead tourkist voorbij rollen met daarop 5 glazen met Jack-Daniels-Cola, live ingeschonken door Joel hemzelf. Een leuk toegift naar Lemmy, waarbij hij vervolgens naar het publiek schreeuwt: “who wants a fucking drink?!”. En er vlogen toen diverse glazen bier in de lucht.

Na een uitgebreide solo komt er nog een stuk van AC/DC’s Let There Be Rock voorbij. Een groot juigend reactie van mensen volgt. En dat geeft toch wel aan dat het publiek allemaal grote AC/DC fans zijn. En dat met een publiek vol jeugd!

Het begin van Live It Up wordt altijd gestart met een luchtalarm die opgewonden wordt door de drummer Ryan, dit zijn samen met Stand Up For Rock ‘N’ Roll toch wel de echte publiekstrekkers. En beginnen toch wel Airbourne klassiekertjes te worden.

Wachtend op het toegift schreeuwt het publiek luid en duidelijk Airbourne! Airbourne! Airbourne!

Eenmaal tijdens het toegift probeert de band het publiek voor de laatste keer er nog even helemaal bij te trekken, om te vragen om allemaal te gaan hurken en vervolgens nog één keer helemaal mee te doen. Het werkt, en zowel het publiek als de band gaan met tevreden en zweterig gevoel naar huis.

“Thank you Amsterdamage! As long as you are alive, and we are alive, Rock ‘N’ Roll will never die!”

Richting de uitgangen onstaat er een file waarbij de fans allemaal in koor de gitaarrif van Ready To Rock beginnen te mee zingen

Airbourne is één van de meest energieke live acts anno 2019. Het houdt het de pure Rock ‘N’ Roll genre omhoog. Nog twee weken wachten tot hun nieuwe album. Boneshaker!

Gitaarsolo tijdens Girls In Black

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s