Aerosmith – Pump (1989) #2

Love it or hate it, maar amerikaanse hardrock uit de jaren 80 is eenvoudig te herkennen. met het optimaal gebruik van synthesisers, gelikte productie, en powerballads als singles, was dit eigenlijk de sleutel tot mainstream succes. Kort gezegd, radio vriendelijke hardrock. Toch luister ik graag naar deze muziek. Bon Jovi, Def Leppard, Journey, Y&T, Cinderella, Motley Crue.


In eerste instantie is Aerosmith geen uitzondering tot dit genre. Maar in de jaren 70 hebben ze al laten zien dat ze fantastisch blues rock materiaal kunnen maken. Albums zoals Aerosmith, Toys In The Attic, Get Your Wings, en Rocks zijn dé hoogtijden volgens vele Aerosmith fans. Terwijl in Nederland deze albums nooit als legendarisch werden beschouwd. Omdat hun succes pas later naar Nederland kwam. Integendeel tot Amerika, waarbij Ultimate Classic Rock het nummer Sweet Emotion als beste Rock nummer allertijden heeft omshreven. Zie hier

Echter, in de eind jaren 70 en begin jaren 80 kwam Aerosmith in een groot dal terecht. Twee bandleden waren opgestapt wegens geruzie, en zanger Steven Tyler kon door de drugs niet meer overeind staan, waardoor albums uit die periode eronder kwamen te leiden. Aerosmith had nauwelijks succes en de band speelden op steeds kleinere podia.

Aerosmith begonnen in de mid 80’s aan een reünie tour met de originele bandleden. De bandleden waren helemaal opgecleaned van drugsproblemen en begonnen dus te focussen op nieuwe albums Done With Mirrors en Perament Vacation. Ze ontvingen grootcommercieel succes met nummers zoals Rag Doll en Dude Looks Like A Lady (een aanval op de bovengenoemde bands wegens hun uiterlijk). Aerosmith was back in the saddle again…

Aerosmith liep al naar de top, maar met het album Pump was dit mijlpaal pas echt berijkt, met zo’n 7 miljoen verkochte uitgaves en maarliefst drie top 10 singles werd Aerosmith één van de grootste bands van 1990.

De LP begint met Young Lust een fantastisch album opener met een zwaar opgevoerde mondharmonica gespeeld door Steven Tyler. Vervolgd door F.I.N.E. die samen met het voorafgaande nummer laat zien
dat de band nog vol knallend vuur zit.


Love In An Elevator is natuurlijk een nummer dat we allemaal kennen. Een goede single met een eindeloos refrein. Het nummer duurt op de LP lang en wordt naarmate steeds
drukker en drukker, synthesisers, overgedubte gitaren, vocalen, trompetten en Joey Kramer die als een stomende dieseltrein tekeer gaat op zijn drumstel.


Monkey On My Back doet mij veel denken aan hun eerder opgenomen nummer Back In The Saddle uit de jaren 70. Mede door het “trein” ritme. Beide twee rockende nummers

Het nummer Janie’s Got A Gun is gebaseerd op een tiener meisje die haar vader neerschiet omdat zei door hem seksueel wordt betast. Het nummer werd als single uitgebracht, en werd een grote hit. Hierdoor zijn enkele regels aangepast omdat de teksten shockerend zouden kunnen overkomen voor het publiek. Bijvoorbeeld: “He raped a little, bitty baby,” en “put a bullet in his brain” . Het nummer zit tekstueel goed in elkaar en is qua vocalen een hoogtepunt van het album.

The Other Side, My Girl en Don’t Get Mad, Get Even. Zijn drie uptempo rock nummers wat ook veel afleid van hun eerdere albums. Hiermee bevestigd Aerosmith dat ze zich goed kunnen onderscheiden van de amerikaanse hair-metal en glam-rock bands.

Voodoo Medicine Man en What It Takes zijn de laatste twee afsluiters van de plaat. Persoonlijk vind ik What It Takes zwak wegens het ballad gehalte. Dus zou het als opvuller kunnen worden geassocieerd. Maar het nummer bracht Aerosmith dichter bij hun commercieel succes dus kan het door de beugel.

Pump is een fantastische rock plaat die laat zien dat een groep uit de jaren 70 echt wel kon opbootsen met de mainstream muziek van de jaren 80, door er zelf ook een glim van mee te pakken!

Zie ook: New Arrivals

Vorige editie: The Rolling Stones – The Rolling Stones (1964) #1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s